søndag 18. november 2007


Ola noruega!


hvordan går det med dere der hjemme i kulda? her det det ca 35 grader hver dag, og midt-sommeren er ikke før i begynnelsen av desember. så varmere blir det! men fremdeles går alt bra her i Brasil, men savner Norge innimellom! men tida går veldig fort( snart er vi 1/3 på vei, altså 2 mnd.) dagene fylles med en del portugisisk undervisning, og nå har vi endelig kommet igang med arbeid på et barnehjem.vi jobber i et hus der det bor 24 gutter i alle aldre, som alle tidligere har vært gatebarn. men nå kan de bo sammen på dette barnehjemmet, som en snill dame startet for en god stund siden. jeg og kjetil skal være der noen timer 2 dager i uka. vi skal leke med de( de er veldig glad i fotball ol.) og etterhvert lære de litt engelsk og matte, så da er det bare å sette seg ned å repitere litt for seg selv først:P jeg leker mest med de små guttene, kaster ball og turner ol. jeg tok med forskjellige baller fra norge,(takk stadioen og KIWI) så nå løper de rundt med kiwi baller, så galde som bare det:) "Tia olha" = se tante. de er alle veldig glade i oppmerksomhet. men de er helt nydelige, selv om det noen ganger er veldig slitsomt og ikke skjønne hva de sier og mener..men heldigvis går det fremover med portugisisken!
denne gutten her er den yngste og nyeste gutten på barnehjemmet. han er 4 år, og full av energi og liker veldig godt å leke med "tia synnøve". forrige gang vi var der, sa han noe til meg som jeg ikke skjønte, også gikk han inn på rommet å beggynte å grine..og jeg som er i læringsfasen med portugisisk, skjønner jaffal ikke noe av grine/momle portugisisk. men prøvde meg på noen setninger, men det var ikke så lett. hva har jeg gjort galt?! men omsider fant vi ut at han var jo bare sulten.så spiste han et rundstykke i full fart, og var pluttselig blid som ei sol! så ville han vise oss "garderoben sin", og tok stolt frem sekken sin, der han har alt tøyet sitt. så var det frem med ett og ett plagg, like stolt over alle, men mest over den gule ronaldo t-shorta si! og det søteste var at når han hadde vist frem klesplagget sitt, brettet han det fint sammen, og la det på fanget mitt. imponerendes til å være 4 år! da han hadde vist oss alt, stappa han alt sammen oppi sekken igjen, så brettinga ble halveis ødelagt. så var det på an igjen med broren sin sekk!


kjetil, en pastor og meg, når vi jobbet med barna!

denne helga var vi med en gruppe fra byen vår, João pessoa, til en by som ligger ca en time inn i landet. vi var med på et misjonsprosjekt, desafio radical. vi var ca 300 ungdommer og voksne, som jobba med forskjellige ting. jeg og kjetil var med å jobba med barna. byen er av litt dårligere standar enn João Pessoa, men det var veldig gøy å se litt av livet på landsbygda i brasil. noe som er typisk på denne tida er vannmangel, så dusjene og doene på skolen der vi sov, gikk tom ca midt på dagen, men da er det bare å gå til naboene, og slå på den norske sjarmen, og utnytte at man er gringo(utlending). så jeg og kjetil ble gode venner med en stor familie som var nabo til kirka. men det er også typsik brasilianere og være gjestfrie.
vår lille venn øgla/camelon.


den daglige frokosten: rundstykke, koskos og frukt. typisk brasiliansk. man får også kaffe, som er enormt sterk, så det er nok ikke noe for meg som ikke engang liker norsk kaffe. lunch spises ca 12 - 13 tida, og er hovedmåltidet på dagen(som middag er i norge). da er det ofte ris, spagetti, noen ganger potetmos, kjøtt, og selfølgelig bønner. og hvis dere ser nøye på bilde under, skjønner dere kanskje hvorfor ikke det er førstevalget mitt:P men det er veldig mye blandet på en gang, ikke en rett som vi har i norge. så er det middag i 17-18 tida, da det er typsik med en litt enklere variant av lunchen. det går ikke mye i grovbrød og pålegg, for å si det sånn. men maten er veldig grei, mye det samme som i norge, bare en litt kjedeligere variant. det er mye pizzaresturanter her, der man betaler 20-30 kr for å spise så mye man vil. italiensk og brasilians. en type vi ikke har i norge er pizza doce(søt). du kan få sjokoladepizza, iskrempizza, pizza med banan og sukker og kanel osv.


ellers begynner det å nærme seg prosjektinnlevering, der jeg skriver om musikk og danser i nordøst brasil. så det er spennede. en dans er allerede lært, og i kveld skal vi på cappueira kurs!


jeg vil avslutte med noen morsome og noen faste utrykk her fra brasil..

* når jeg sier jeg er 19 år, hææ er du bare 19, jeg trodde du var mye eldre.(begynner å føle meg gammel!)

* når vi sier vi er fra norge, er det kjempemange som nevner den norske baccalaoen. så tror nesten den er mer kjendt her enn norge.
* ligger ikke Norge i asia?

* er dere søsken?

* sinoeve


og forresten ligger det biletter for under 3000 kr til brasil på restplass på apollo, så hvis det er noen som vil komme på besøk er det bare å benytte sjangsen:D


kos dere videre i kulda!

1 kommentar:

Sany Dutra sa...

Oi amiga!
Que bom que você está gostando do Brasil... Adorei suas fotos!
Saudades, se cuida, beijos :)